Borówki to takie małe niebieskie źródła mocy –
Amerykanie nazywają je little blue dynamos.
Amerykanie nazywają je little blue dynamos.
Skromne i niepozorne, zawierają jednak długą listę witamin, minerałów i substancji odżywczych, które, razem wzięte, sprawiają, że każdy owoc to pigułka niebieskiego zdrowia, środek zapobiegawczy lub wspierający leczenie szeregu chorób.
Prozdrowotne właściwości borówki amerykańskiej obejmują:
Skuteczność w profilaktyce przeciwnowotworowej
Obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego
Obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2
Korzystny wpływ na oczy – w tym wsparcie dla profilaktyki zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej
Zapobieganie infekcjom układu moczowego
Wzmacnianie układu odpornościowego, działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
Poprawa funkcjonowania mózgu osób starszych – ochrona przed skutkami starzenia, zmniejszenie ryzyka demencji i chorób Alzheimera
Wzmacnianie tkanki kości – zapobieganie osteoporozie
Łagodzenie niekorzystnego wpływu stresu na organizm i obniżenie ryzyka zachorowania na depresję
Obniżenie ryzyka zaburzeń erekcji u mężczyzn
Porcja 100 g borówki zawiera:
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
Kalorie (wartość energetyczna) | 57 kcal / 240 kJ |
Białko | 0,74 g |
Tłuszcz ogółem | 0,33 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,028 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,047 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,146 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,058 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,088 g |
Węglowodany | 14,49 g |
Błonnik pokarmowy | 2,4 g |
Witamina A | 54 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,57 mg |
Witamina K1 | 19,3 µg |
Witamina C | 9,7 mg |
Witamina B1 | 0,037 mg |
Witamina B2 | 0,041 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,418 mg |
Witamina B6 | 0,052 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 6 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,124 mg |
Wapń | 6 mg |
Żelazo | 0,28 mg |
Magnez | 6 mg |
Fosfor | 12 mg |
Potas | 77 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0,16 mg |
Miedź | 0,06 mg |
Mangan | 0,34 mg |
Selen | 0,1 µg |
Cholesterol | 0 mg |